Peter Zumthor'dan Renzo Piano Tasarımı Galeriye Ek Yapı

Peter Zumthor, Renzo Piano'nun Basel'deki Fondation Beyeler Art Gallery'sine ek yapı tasarlıyor.

Vakıfta gerçekleşen basın toplantısında Zumthor, eskiden özel bir bahçe olan alanda, galerinin mevcut zemininde yetişen olgun ağaçlar etrafında şekillenen, idare ve etkinlik alanına ek olarak tasarladığı yeni galerinin model ve planlarını sundu.

Iselin-Weber Park'taki dokulu beton ve ahşap yapıların yerleşimi, 18. yüzyılda inşa edilen Villa Berower'in bulunduğu, Berower Park'taki orijinal galerinin tasarımını yansıtıyor.

Piano, Fondation Beyeler'i 1997'de Ernst ve Hildy Beyeler'in sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapması amacıyla tasarlamıştı. Fakat koleksiyon geçen 20 yılda büyüdü ve Zumthor'un tasarımı, ekstradan etkinlik mekanı sağlamanın yanı sıra mevcut galeri alanını iki katına çıkaracak.

Zumthor, tasarladığı galeriyi müzeye "daha az kurumsal" atmosfere sahip bir mekan sunma fırsatı olarak görüyor.

Beyeler'i ve peyzajını seviyorum. Benim de son günlerde böyle olması gerektiğini düşündüğüm, peyzajı olan ve insanlara açık modern sanat müzesi anlayışına iyi bir örnek.

Burada, tasarladığımız pek çok girişle insanlara özgürce hareket etme imkanı sağladığımız Los Angeles'ta olduğu gibi aynı konu üzerine çalışıyoruz. LACMA'daki gibi biletinizi buradan veya başka bir girişten alabilirsiniz. Yapı, "giriş buradan!" şeklinde dikkat çeken kurumsal bir mekan değil. Bu tarz sınırlama hissi bana yanlış geliyor. Ben herkese açık erişim sağlayacak bir mekan planlıyorum.

1.500 metrekarelik galeri, park manzarası sunan panaromik pencerelere sahip merkezi merdivene bağlanan üç kanada sahip olacak. Yapının duvarları ise bölgede bulununan dağlara referans vermek amacıyla dokulu beton ile inşa edilecek.

Beyaz küp formdaki galerilerin duvarlarında bulunan geniş açıklıklardan sağlanan ışıklandırma ile küratörlere, Piano'nun üst açıklıklı galerileriyle birlikte, ışığa duyarlı veya talepkar eserleri sergileyebilmeleri için seçenek sunulması planlanmış.

İç mekanda galeri pencerelerinin denizliklerine oturma birimleri tasarlanmış ve daha fazlası dış mekanda, duvarlar üzerine yerleştirilecek.

Parkın karşısında yer alacak geniş ahşap bir üst örtü, tek tarafı açık olup diğer tarafı ise site boyunca uzanan eski taş duvarlardan birisine kurulan ofisle kapanan etkinlik pavyonunun çatısını oluşturacak. 

Pavyonun zemini, "hendek benzeri his" vermek amacıyla ve izleyicilere performans, konuşma ve diğer etkinlikler süresince daha iyi bir görüş açısı sağlamak için duvara doğru eğimli olacak şekilde tasarlanmış. Ayrıca tüm mekan, akustiği optimize etmek amacıyla ahşap kaplanacak.

Projenin 100 milyon İsviçre frankına (78 milyon sterlin) mal olması ve fonun özel kaynaklarca sağlanması bekleniyor. Wyss Foundation ve Daros Collection gibi çeşitli kurumlar projeye şimdiden 50 milyon frank taahhüdünde bulunmuş.

Vakıf, Zumthor'un tasarladığı genişleme projesini ilk olarak 2016'da duyurmuştu ve yapıların 4 yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Ekleyen: Elif Tuğba Gürkan Yılmaz
Yazar: Jesssica Mairs
Kaynak: Dezeen