Bu Kütüphanede Yer Gök Kitap

MVRDV’nin, Çin’in Tianjin şehrinde tasarladığı Tianjin Binhai Kütüphanesi, büyük ölçekli bir kültür kompleksinin ikonik bir parçası olarak dikkat çekiyor.

Kütüphane binası; eğitim merkezi olmasının yanı sıra, dikkat çekici cephesiyle, parktan kültür alanına davet eden, geçişi sağlayan bir yapı görevini görüyor.



Cephede yer alan göz formundaki oval açıklıktan, iç mekanda, atriyumda yer alan küre şeklindeki oditoryum kendini gösteriyor.

Küre şeklinin yansıması olarak, tasarlanan teraslı kitap raflarının konturları cepheyi saracak bir şekilde uzanıyor, bu da iç mekanda topoğrafik bir manzara sunuyor. Bu kademeli raflardaki kitaplar dışarıdan panjur görünümü veriyor.

Alt katta servis alanları, kitap saklama alanları ve geniş bir arşiv bulunurken, zemin katta çocuklar ve yaşlılar için okuma alanları ve oditoryum bulunuyor. Birinci ve ikinci teraslı katlarda okuma odaları, oturma odaları, daha üst katlarda ise toplantı odaları, ofisler, bilgisayar ve ses odaları yer alıyor.

MVRDV tarafından tasarlanan fütüristik kütüphanenin önü kamusal mekan olarak kullanılıyor. Yapı, ayrıca, Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects, HH Design ve GMP gibi uluslararası mimarlık ofisleri tarafından tasarlanan dört diğer kültür binası ile çevrili.

MVRDV'nin Tianjin Şehir Planlama ve Tasarım Enstitüsü (TUPDI) ile birlikte tasarladığı yapı 2017'de kullanıma açıldı.

Tianjin Binhai Kütüphanesi, MVRDV'nin Tianjin'de tasarladığı ikinci yapı oldu: İlki, 2009'da yapılan kentsel tasarım projesi TEDA Urban Fabric.

Ekleyen: Ezgi Can CENGİZ
Kaynak: MVRDV